Globálne vyhľadávanie nie je povolené.
Preskočiť na hlavný obsah

Prostriedky digitálnych technológií (HARDVÉR A SOFTVÉR)

  • Hardvér – Počítačový hardvér odkazuje na fyzické časti počítača a príslušné zariadenia. Vnútorné hardvérové zariadenia zahŕňajú základné dosky, pevné disky a RAM. Vonkajšie hardvérové zariadenia zahŕňajú monitory, klávesnice, myšky, tlačiarne, skenery, LCD projektory, mikrofóny atď. 

  • Softvér – Počítačový softvér je všeobecný termín, ktorý opisuje počítačové programy alebo inštrukcie, ktoré hovoria počítaču ako pracovať a čo robiť. To je v kontraste s hardvérom, z ktorého je systém vybudovaný a ktorý v skutočnosti vykonáva prácu. Príbuzné termíny ako softvérové programy, aplikácie, skriptá a sady inštrukcií všetky spadajú do kategórie počítačové programy. Preto, inštalácia nových programov alebo aplikácií na vašom počítači je synonymom pre inštalovania nového softvéru na vašom počítači.

  • Internet – Pravdepodobne používate internet denne, dokonca častejšie ako bicykel alebo auto. Doma sa najpravdepodobnejšie pripojíte na internet pomocou smerovača (rútra), tejto tajomnej škatuľky, ktorá je pripojená cez vašu telefónnu linku alebo váš televízny kábel. Všetky vaše zariadenia, buď je to váš smartfón alebo vaše počítače sú pripojené k tomuto smerovaču cez eternetový kábel alebo Wi-Fi. Internet je jednoducho obrovské množstvo prepojených smerovačov, ktoré vám umožňujú odoslať a vysielať informácie (dáta, ktoré obsahujú emaily, obrázky, videá atď.) z jedného miesta (vášho domáceho počítača, napríklad) na iné (smartfón vášho priateľa, ktorý je na dovolenke na druhom konci sveta).   

  • Prakticky všetky zariadenia, ktoré si dnes kúpite sú schopné pripojenia na internet, buď prostredníctvom Wi-Fi alebo prostredníctvom mobilného prístupu na internet (smartfóny, TV, laptopy a tablety, napríklad, môžete prepojiť cez Wi-Fi alebo mobilný prístup na internet) alebo cez eternetový kábel (väčšina počítačov je vybavená eternetovým prístavom.

  • Vyberte si vhodné spojenie pre vaše používanie internetu. Ak pravidelne používate služby, ktoré si vyžadujú rýchly internet, ako sú natáčanie videa, uistite sa, že dostanete rýchlejšie internetové spojenie (aspoň 20 megabajtov za sekundu, ktoré sú ekvivalentné ADSL2+). Obzvlášť si vyhľadajte internetové spojenie bez obmedzení k množstvu dát, ktoré si stiahnete. Ak potrebujete internet len na čítanie správ a posielanie emailov, potom prakticky vám bude stačiť hocijaké základné predplatné internetu.

  • Na pripojenie sa na internet máte dve hlavné možnosti:

  • Skontaktujte sa s poskytovateľom internetových služieb, zvyčajne s telefónnou alebo káblovou spoločnosťou, ktorá vám poskytne prihlasovacie meno a heslo a niekedy modem/router na pripojenie sa na internet cez vašu telefónnu linku alebo televízny kábel.    

  • Od svojho mobilného operátora získajte plán na „mobilný internet“. Pamätajte si, že obmedzenia na množstvo dát, ktoré si môžete stiahnuť/nahrať sú stále pomerne vysoké na mobilnom internete, hoci sa budú postupne znižovať, keďže veľa operátorov rozbehne 4G alebo 5G mobilné telekomunikačné štandardy (s veľkým zvýšením rýchlosti).

  • Na rôznych verejných miestach sú dostupné „otvorené“ Wi-FI hotspoty, ktoré môžu byť použité na pripojenie sa na internet zadarmo.